In the spotlight: Sjoerd Bazen

“Ik zag een advertentie van Inter College in de krant en ik dacht ‘daar moet ik zijn.’” Sjoerd Bazen aarzelde niet en stapte op de trein naar Den Haag, waar Inter College toen nog huisde. “In de advertentie stond iets over jonge, ambitieuze aspirant ondernemers die kort, krachtig en in klein groepsverband onderwijs wilden krijgen. Dat sprak me allemaal aan dus ergens eind augustus, vlak voor de deadline, ging ik naar Den Haag en had ik een gesprek met Vera de Ridder. Toen moest het natuurlijk nog even langs het thuisfront en kwam ik in ‘98 op Inter College terecht.”

Op Inter College vindt Sjoerd mensen die, net als hij, ambitieus zijn en hard willen werken. “Het was gewoon een gretig clubje. Veel van die jongens hadden al een paar jaar op de universiteit gezeten en vonden daar niet wat ze zochten. Onze groep bestond uit een stuk of 15 man. Het was een heel compact, leuk groepje dat zich kenmerkte door het verlangen om met zijn allen in ieder geval die vakken binnen te halen. Het was flink aanpoten maar we gingen ‘s avonds ook leuk een biertje drinken bij een van onze vaste kroegjes in de buurt. Ik heb het als een hele leuke tijd ervaren.”

Niet alleen zijn medestudenten maakten Sjoerds tijd bij Inter College de moeite waard. ”De docenten waren prettig. We hadden docenten die uit de praktijk kwamen, toegankelijke mensen waar het leuk sparren mee was en waarbij juist de praktijk dagelijks werd aangehaald. Met name meneer Klein voor economie was geweldig. Alles wat er speelde in die tijd, zoals World Online dat in die tijd naar de beurs ging, volgden we helemaal, dat was prachtig. Diverse docenten hadden ons aan hun lippen hangen.”

Al tijdens zijn studie lonkte het buitenland voor Sjoerd. Wederom aarzelde hij niet om dit voor zichzelf te regelen. “Ik heb mijn twee stages in het buitenland gelopen, de eerste in Amerika bij Microsoft en de tweede in de whisky-industrie in Schotland.” Ook na zijn studie koos Sjoerd voor een buitenlands avontuur. “Na Inter College ben ik eerst bij Aegon gaan werken in Madrid. Ook dat was weer een mooie tijd, maar ik merkte dat ik op zoek was naar verdieping. Daarom besloot ik na twee jaar een avondstudie notarieel recht aan de Universiteit Leiden te gaan doen. De vastgoedmarkt was booming, dus de notaris kon opeens commercieel worden.”

Na een aantal jaren rond te hebben gelopen in het notariaat en een periode bij een bank is Sjoerd nu verantwoordelijk voor de back-office en juridisch adviseur bij WePayPeople. “WePayPeople is een payroll-club. Wat we doen varieert van salarisadministratie tot het zijn van juridisch werkgever. We bedienen het MKB alsook het grootbedrijf. Payroll is voor veel ondernemers een uitkomst: flexibiliteit, minder administratie, minder risico’s en alles goed geregeld in situaties waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Als je een beetje feeling hebt met ondernemerschap, en daar heeft Inter College aan bijgedragen, is dat een groot voordeel, je kan makkelijker schakelen.”

De combinatie van Inter College en een studie rechten is er één waar Sjoerd nog dagelijks profijt van heeft. “Op Inter College ga je heel erg de breedte in, in plaats van de diepte. Dat is hun kracht. Veel ondernemers hoeven ook niet de diepte in want die kennis huren ze wel in. Je raakt van vele onderwerpen kleine stukjes zodat je weet wat het ondernemerschap betekent, je niet wordt verrast en je weet waar je op moet letten. Ik koos ervoor om met mijn studie meer de diepte in te gaan. Nu ben ik als manager weer heel erg in de breedte bezig en in mijn rol als juridisch adviseur in de diepte.”

Terug omhoog