In the spotlight: Cintha Roersma

“Het opzetten van een onderneming, markt- en concurrentieonderzoeken doen, fusies en overnames, met dat soort activiteiten waren we toen al bezig. Nu doe ik dat soort activiteiten in het echt.”

Ruim tien jaar geleden kwam Cintha Roersma terecht bij een kleine taaltraining organisatie in Amsterdam. Tien overnames verder is Language Partners één van de grootste spelers in Nederland en koestert het bedrijf buitenlandse ambities. En alsof dat niet genoeg is, richtte Cintha met een collega vier jaar geleden Akteos op. Alsof één bedrijf niet genoeg was.

“Eén bedrijf is zeker een leuke uitdaging, maar we merkten in klantgesprekken dat er behoefte was aan een product dat we met Language Partners niet konden bieden. We zagen mogelijkheden om met onze bestaande relaties die markt te benaderen, dus de stap was snel gezet.”

Waar Language Partners taaltrainingen voor de zakelijke markt verzorgt, richt Akteos zich op interculturele communicatie. Als commercieel directeur houdt Cintha zich voor beide organisaties bezig met de sales- en marketingstrategie. Haar interesse daarvoor werd al op Inter College gewekt. “Na de Hospitality Business School heb ik mijn NIMA B certificaat gehaald en na een aantal jaar werkervaring mijn NIMA C. Maar mijn affiniteit met marketing is begonnen bij Inter College en dat is waar ik nu ook veel mee doe.”

(Natuurlijk is dit de ideale gelegenheid om te vertellen dat het NIMA B-certificaat nu ook tijdens de opleiding aan Inter College kan worden behaald. Meer daarover is hier te vinden. Nu weer terug naar Cintha.)

“Na Inter College ben ik eerst naar Engeland gegaan om mijn Engels te verbeteren en ervaring op te doen in het buitenland. Na een maand of tien had ik wel weer zin om terug naar Nederland te gaan. De IT-business was echt booming en ik begon daarin als accountmanager. Uiteindelijk bleken bits en bytes toch niet helemaal mijn ding, dus na een jaar of vijf was het tijd voor een volgende stap. Zo kwam ik bij mijn huidige bedrijf. Toen ik daar net drie maanden binnen was, ook als accountmanager, werd het me duidelijk dat het helemaal niet zo goed ging. Uiteraard hadden ze dat zelf ook door en hebben ze extern kapitaal aangetrokken en een andere directeur binnengehaald. Vanaf dat moment zijn we gaan samenwerken om het bedrijf uit het slop te trekken. Die samenwerking is er nu nog steeds.”

Cintha spreekt vol warmte over Inter College. “Ik heb nooit spijt gehad, absoluut niet. Ik ben alleen maar blij met alle kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan.” Iets wat haar is bijgebleven gebeurde echter voor de opleiding begon. “We zijn voorafgaand aan de opleiding een aantal dagen naar de Ardennen geweest. Dat noemden ze een managementtraining of iets dergelijks. Daar moest je met elkaar allemaal opdrachten doen en werd je ook geobserveerd. ‘Hoe reageer je in een groep’, ‘wat is jouw natuurlijke rol’ en dat soort zaken. Van het VWO meteen daarin terecht komen, vond ik wel een eye opener. Je kreeg feedback, zo van ‘wij zien dat jij de kar trekt’ of iets dergelijks en uiteindelijk kom je er tijdens de studie achter of dat daadwerkelijk zo is. Dat vond ik een mooie insteek en heel nuttig.”

Terug omhoog