In the spotlight: Eric de Wit

‘Niet lullen maar poetsen’

‘Na Inter College heb ik een paar jaar in het buitenland gewoond. Daarna kwam ik terug naar Nederland en werkte ik 18 jaar voor één bedrijf. Na wat omzwervingen werk ik sinds 1 juli 2016 bij Van Duuren, een Nederlands familiebedrijf, en daar ben ik Managing Director van een dochterbedrijf, Interport Transport B.V.’ Het gesprek is nog geen twee minuten bezig en Eric de Wit heeft zijn gehele werkende leven al samengevat. Nu willen we weten hoe een voormalig vrachtwagenchauffeur zo ver is gekomen.

‘Voordat ik naar Inter College ging heb ik 3 maanden iets anders gestudeerd. Dat was de verkeerde keuze.’ Eric’s vader – die een transportbedrijf had – had de oplossing: ‘“we gaan morgen een vrachtwagen kopen. Dan ga je een half jaartje nadenken over wat je wel wil.” Zo is het gegaan. Uiteindelijk ben ik anderhalf jaar vrachtwagenchauffeur geweest. Toen bedacht ik dat Inter College een mooie opleiding voor mij zou zijn.’

Boss kostuum

‘In het eerste jaar was er een project waarin we ons eigen bedrijf moesten starten. We schreven een businessplan, deden een haalbaarheidsonderzoek en moesten het presenteren. Twee vrienden en ik hebben dat ook daadwerkelijk doorgezet. Wij verkochten advertentieruimte aan de farmaceutische industrie. Ik heb destijds mijn aandelen voor een prachtig Boss kostuum verkocht. Een van ons is ermee doorgegaan na de studie. Ik weet eigenlijk niet eens of het nog bestaat.’

Transport

Als je opgroeit in een transportbedrijf gaat dat in je bloed zitten, dus Eric deed zijn laatste stage bij Norfolkline in Scheveningen. Na afloop mocht hij blijven. Met periodes in Frankrijk, België en Engeland (‘ik heb daar nooit gewoond, maar alles bij elkaar heb ik vijf jaar fulltime in Engeland gezeten’) heeft hij in totaal 18 jaar voor het bedrijf gewerkt. ‘Ik ben begonnen als marketing assistent en geëindigd als divisiedirecteur, verantwoordelijk voor 400 miljoen omzet en 300 mensen.’

Toen kwam het draaipunt. ‘Ik werd 40 en dacht “is dit het?” Ik nam ontslag zonder een plan en werd mede eigenaar van een marketing- en communicatiebureau. Dat was in 2006.’ Helaas sloeg de crisis toe en werd de sector omvergeblazen. ‘Wij gingen terug van 18 man naar zes. Dat was een beetje te zwaar dus ik verkocht mijn aandelen weer en ben naar Spliethof gegaan, op dit moment volgens mij de enige Nederlandse reder in privéhanden. Daar heb ik een paar jaar gewerkt tot ik door Jeroen van Duuren werd benaderd. Nu ben ik directeur van Interport, een dochterbedrijf van Van Duuren.’

Ondernemen

We praten over de vraag wat een ondernemer maakt. ‘Ondernemer zijn is vooral dat je een bepaald profiel hebt en dat je onderneemt, of je nou in loondienst bent of zelfstandig. In mijn Norfolkline periode ben ik echt ondernemer geweest. Toen ik zelfstandig ging, was het verschil voor mij te verwaarlozen. Behalve dat je jouw handtekening moet zetten onder de jaarrekening en dat je bij de Kamer van Koophandel geregistreerd bent, bestaat het verschil voor mij persoonlijk niet.’

Niet lullen maar poetsen

Ondanks dat Eric al wat jaartjes niet meer op Inter College zit, komt hij de opleiding nog regelmatig tegen. ‘Ik heb verschillende mensen van Inter College aangenomen, toevallig heel recent nog bij Interport. Matthijs, de zoon van Jeroen van Duuren zit nu op Inter College. Het is mijn favoriete hbo-opleiding als het gaat om mensen die ik meteen snap en die mij ook snappen.’ Wat het is wat Inter College bijzonder maakt weet Eric ook. ‘Wat Inter College onderscheidt van andere opleidingen is de focus op doen. Het is niet lullen maar poetsen. En fouten maken. Om te leren. Ik heb daar wel geleerd dat je zonder fouten nergens komt. Dan leer je niets.’

 

Terug omhoog