In the spotlight: Menno de Haan

Nadat Menno de Haan in 2007 afstudeerde aan Inter College verspilde hij geen tijd. In 2008 werd hij mede-eigenaar van Vink Stands & Events en daar is hij tot de dag van vandaag succesvol mee. “Ik heb Vink vlak na mijn studie samen met een vriend die al voor het bedrijf werkte overgenomen. Wij ontwerpen en bouwen stands, voornamelijk in de BtoB markt en hoofdzakelijk gericht op internationale vakbeurzen. Dan moet je vooral denken aan de wat grotere maatwerkstands. We hebben een aantal ontwerpers, project managers en standbouwers/timmermannen in dienst die dat allemaal voorbereiden, maken en neerzetten door heel Europa.”

Het overnemen van Vink was niet het eerste dat Menno deed op het gebied van ondernemen. Ook tijdens zijn studie kreeg en nam hij de ruimte om te een bedrijf op te zetten. “In die tijd kregen we van Inter College de ruimte om één of twee dagen iets voor onszelf te doen, om iets te gaan ondernemen. Toen ben ik samen met diezelfde vriend een bedrijfje begonnen, hij naast zijn werk en ik naast Inter College.” Het daaropvolgende collegejaar verandert het curriculum van Inter College echter en was die ruimte er niet meer. Gelukkig bleek daarover te praten. “Ik zei ‘ja dat is leuk, maar ik heb nu wat opgezet en dat gaat goed.’ Toen hebben we uiteindelijk goede afspraken kunnen maken en kon ik door met het bedrijf. Dat heeft voor mij goed uitgepakt, want die ervaring heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik ook na mijn studie ben gaan ondernemen wat ik vooraf niet specifiek van plan was.”

Aangezien Inter College bij uitstek een opleiding biedt voor ondernemers wekt deze uitspraak lichte verbazing. Menno legt uit: “ik kom niet specifiek uit een ondernemersgezin wat bij een hoop studenten wel het geval is. Het is er dus niet met de paplepel ingegoten. Het is ook niet zo dat ik níet wilde ondernemen, ik heb altijd wel met een vriend kleine handeltjes opgezet. Achteraf gezien kun je dus wel zeggen dat het er in zat.”

“Ik heb voornamelijk voor Inter College gekozen omdat de onderwijsmethode mij aansprak. De opleiding bestond uit korte blokken waarin je intensief aan de slag ging met een onderwerp, twee weken en dan een tentamen. Dat werkte bij mij heel goed. En dat die vakken werden gegeven door mensen uit het bedrijfsleven. Dat is ook de kracht van de opleiding: veel docenten die een eigen bedrijf hebben. Zo was er een docent, Klaas Kuin, die gezagvoerder bij KLM was. Hij nam ons een paar keer mee naar Schiphol en dankzij hem konden we overal meekijken. Dat waren vooral vakken over logistiek en dat soort dingen. Dat vond ik wel heel indrukwekkend en fascinerend.”

Inmiddels is Menno druk met zijn onderneming, maar kijkt hij met veel plezier terug op zijn tijd bij InterCollege. “Ik heb het er echt heel goed naar mijn zin gehad. Na mijn studie heb ik nog wel eens een blok gedoceerd en ik heb zelfs een keer een stand voor ze ontworpen toen ze op een studiebeurs stonden. Het contact is altijd gebleven.”

Terug omhoog