In the spotlight: Robbert van der Valk

“Doe wat je belooft, doe de dingen die je doet goed en vooral: pak aan wat je aan kan pakken.”

Een van de redenen waarom Robbert van der Valk koos voor Inter College was de mogelijkheid om de vierjarige opleiding in drie jaar te doen. Robbert deed het uiteindelijk in tweeëneenhalf. Ook vindt Robbert, afgestudeerd in 2013, Inter College niet per se een opleiding voor ondernemers. Wel heeft hij bij Inter College de nodige levenslessen geleerd.

“Momenteel ben ik eindverantwoordelijk voor recruitment bij SecureLink. Ik ben dus geen ondernemer, maar wel ondernemend binnen een organisatie die gespecialiseerd is op het gebied van cybersecurity en infrastructuur.” Voor Robbert is ondernemen geen doel op zich, ondanks dat Inter College de naam heeft om ondernemers op te leiden. “Ik denk dat je heel goed ondernemer binnen een bedrijf kunt zijn.”

Robberts tijd bij Inter College begon een half jaar na die van zijn jaargenoten. “Ik heb eerst een half jaar commerciele economie gestudeerd. Die opleiding was puur en alleen gericht op marketing. Ik wilde een bredere scope hebben wat dat betreft, meer bedrijfskundig. Toen ben ik daarmee gestopt en ben ik gelijk gaan kijken wat wel?” Robbert wilde niet een half jaar thuis zitten maar meteen aan de slag. Via een kennis kwam hij bij Inter College terecht. “Bij Inter College kon je vier jaar in drie jaar doen. Dat is bij mij 2,5 jaar geworden want ik ben in januari ingestroomd bij de september lichting. Ik heb toen aardig moeten bijwerken om de lesstof die vanaf september al bezig was op te pakken. Zeker in het begin was het flink aanpoten, maar daar heeft de opleiding altijd goed in gefaciliteerd, dus dat was fijn.”

Voor Robbert zit de meerwaarde van Inter College vooral in de pragmatische aanpak en de houding die de opleiding de studenten aanleert. “Als je op zoek bent naar theoretische verdieping dan moet je gewoon universiteit doen. Als je echt een can-do mentaliteit hebt en als je net even dat extra tandje ervaring vanuit het bedrijfsleven mee wil krijgen dan moet je het zeker naar Inter College.”

Het voornaamste wat Robbert heeft meegekregen van zijn tijd bij Inter College is niet de theorie en zelfs niet de reisjes naar de Ardennen (waar hij goede herinneringen aan heeft), maar vooral wat hij noemt ‘een stukje levenservaring.’ “Doe wat je belooft, doe de dingen die je doet goed en vooral: pak aan wat je aan kan pakken. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste wat in de opleiding naar voren komt. Want uiteindelijk is de theorie hartstikke leuk, maar de praktijk verschilt altijd. Ik denk dat dat wel typerend is voor de opleiding. Het is HBO, niet universitair, dus het is pragmatisch. Hoe werkt het? Wat kun je er mee in de praktijk? Hoe ga je met bepaalde zaken om? Vooral de juiste attitude kweken heeft daarbij geholpen. “

En wat dat ondernemen betreft? Misschien komt dat nog, maar tot die tijd is Robbert erg tevreden bij het bedrijf waar hij werkt. “Ik sta lijnrecht tegenover het idee dat je ondernemer moet worden vanuit deze opleiding. Ik denk dat wat je doet met je attitude te maken heeft. En risico’s durven nemen. Ik kan je vertellen dat dat heel goed kan in een bedrijf dat niet het jouwe is maar waar het wel om jouw reputatie gaat.”

Terug omhoog