In the Spotlight: Piet Hein Smit

piet hein smit

We zijn, terecht, trots op onze studenten. En op onze oud studenten! Zij dienen als voorbeeld en inspiratie voor de komende lichting. Regelmatig lichten we er eentje uit. Vijf vragen aan Piet Hein, zijn naam is klein, zijn reclamebureau groot.

PIET HEIN SMIT (1969), directeur en eigenaar van XXS

1. Een moeizame start van je carrière gehad?

Niet echt. In 1989 haalde ik het diploma van Inter College, toen nog in Het Haagse, pal naast Panorama Mesdag. Ik had het geluk dat ik tijdens mijn opleiding gelijk stage liep bij één van de bekendste bureaus in die tijd: PMSvW/Y&R. Met een droomopdracht waar ik onderzoek deed naar de concurrentiepositie van de KLM. Daarna kreeg ik gelijk een baan aangeboden. Vervolgens naar Saatchi & Saatchi overgestapt. Met zes jaar ervaring kon ik toen overal aan de slag, ondanks dat het best een moeilijke economische tijd was.

2. En dus gelijk je eigen bureau gestart als 26-jarige?

Ik ben eerst een jaar lang op wereldreis geweest. Mijn potje bij elkaar verdienend als portrettekenaar op straat en het schilderen van reclameborden voor Thaise Duikscholen. Daarna ben ik XXS begonnen op de spreekwoordelijke zolderkamer met een schriftje en een draaitelefoon. Nu zitten we met 71 man op Schiphol Oost.

3. Wat heeft Inter College je gebracht?

De kans om op een perfecte plek in mijn vakgebied te starten! Daarnaast heeft Inter College er een handje van om je voor de leeuwen te gooien. Zo werd er veel aandacht aan de kunst van het presenteren gegeven. Kom maar op met je plan en vervolgens 360° kritiek van je medestudenten. Dat was heftig! Maar nu heb ik nog steeds veel lol van wat ik toen geleerd heb.
Het werken in teams heeft me veel opgeleverd, het maken van een businessplan voor een avondwinkel, te veel om op te noemen. Maar alles onder de noemer: “Het leven is maakbaar”.

4. Prachtig gezegd. Maar waren er ook mindere aspecten?

Ik kan nog steeds zwetend wakker worden van de nachtmerrie dat ik een jaar lang alle lessen had gemist en toch examen moest doen. Dat was niet zo, maar alleen al het gevoel dat ik het niet meer in kon halen… Tja, het lijkt erop dat ik toch ook wat plichtsbesef heb meegekregen.

5. Je hebt onlangs een reünie van je eindexamenjaar gehad. Hoe was het?

Ontzettend leuk en verrassend! Weet je, het is goed dat iedereen na de opleiding even zijn eigen ding gaat doen. Wanneer je elkaar na 25 jaar weer ziet, sta je verbaasd over alle avonturen en ervaringen. Een ding hadden we allemaal gemeen: Inter College heeft eraan bij gedragen dat we het beste uit onszelf konden halen.

Terug omhoog